OEFENING VAN DE MAAND – DECEMBER

Start iedere dag met het goede voornemen “ik ga het doen” en ……………… doe het dan ook!!!!

Zet je wekker 10 minuten eerder dan normaal en gebruik deze minuten voor ‘het met aandacht bij je adem zijn’. Plaats je handen op je buik en voel de beweging van je adem. Uitademing: voel je handen ietsjes naar beneden zakken. Inademing: voel je handen ietsjes omhoog komen. Stuur het niet, alleen maar waarnemen. Neem de tijd en ruimte voor je adem. Als je alle tijd en alle ruimte neemt voel je dat je adem binnenstroomt door je neus. Dat de beweging(het uitzetten) start in de buik doorgaat in flanken, borst, rug en tussen de schouderbladen. En op de uitademing voel je het inzakken van schouderbladen, borst en buik.

Voel op de uitademing de rust en ontspanning van je hele lijf en voel op de inademing de energie naar binnen stromen. Energie voor de komende dag. Neem waar: zijn er gedachten in je hoofd. Ben je er van bewust. Laat de gedachten komen verzet je niet maar doe er verder niets mee. Laat je niet meevoeren met de gedachten, richt je aandacht terug op je adem. Uitademing: laat de eventuele gedachten naar buiten stromen. Inademing: laat krachtige vitale energie naar binnen stromen. Na 10 minuten is het tijd om op te staan. Rek je helemaal uit en geeuw vanuit de diepte van je buik.

Doe voordat je de dag echt begint nog een krachtige oefening:

EKA PADA RAJA KAPOTASANA (halve duifhouding)

Ook hier geld dat het niet gaat om het complete plaatje. Werk niet voor resultaat maar geniet van de weg er naar toe. Blijf aandachtig bij dat wat je doet en let op je adem. Neem tijd en ruimte voor je adem!!!!!

De opbouw van de houding:

*Begin rechtopzittend met de benen languit.

*Haal je rechter been/voet naar je toe en verplaats je gewicht naar de rechterheup.

Plaats je linker been voorzichtig half naar achteren.

Schuif het rechterbeen met de knie naar voren en naar het midden.

Zet de handen aan weerskanten van de knie.

Plaats het linkerbeen op de knie en de wreef en schuif het naar achteren. Probeer of je misschien de tenen breed kunt neerleggen.

Waarschijnlijk “zweeft”de rechter heup. Op den duur kun je het rechter onderbeen misschien horizontaal voor je neerleggen. Hierdoor daalt de heup.

Buig op een inademing geleidelijk naar achteren, terwijl je ook in de lengte blijft verruimen. Zoek jou grens op. Ga hierbij met je aandacht vanaf het staartbeen langs de wervelkolom omhoog naar het hoofd. Ontspan de schouders en geef veel ruimte aan de borst.

  

Beadem de houding 7x

Adem in en buig op een uitademing naar voren, plaats het voorhoofd  voor je knie op de grond. Ontspan de schouders.

Beadem de houding 7x

Kom op een inademing weer rechtop.

Wissel nog een paar maal af.

Breng het lichaamsgewicht naar de rechterheup. Breng met je handen het linkerbeen naar voren. Daarna het rechter. Schut je benen uit.

Voer de houding aan de andere kant uit.

– – – – – – – –

Als het nog niet geheel mogelijk is zijn er veranderingen in de houding mogelijk om het iets eenvoudiger te maken. Plaats je handen iets meer naar voren zo zal de strekking in je rug net iets minder heftig zijn. Zo kan je langzaam groeien vanuit jou grens. 

 

———–

Heel veel plezier met deze houding. Geniet van het ontdekken van je mogelijkheden ipv je verplicht te voelen om iets te bereiken.

En vergeet niet om na de houding even te gaan liggen, op je rug om te voelen hoe het voelt na de houding. Voel wat de houding heeft gedaan.

Geef dat wat gevoelig is liefdevolle aandacht.

Namaste, Lian

Met kerst wordt het dit jaar een halve duif. Geen twijfel mogelijk.

Deze houding geeft je ruimte. Niet alleen in je lijf maar uitwerkend ook in je zijn, hier. geef jezelf dan ook die ruimte.

 

 

 

.